Elektrikli Araçlar ve Şarj İstasyonu Seçimi

AC ve DC Şarj Elektrikli araçların hayatımıza hızla girmesi ile birlikte, bu yeni konsepte alışmakta zorlananların sayısı oldukça fazla. Bu aracı aldık ama nasıl şarj edeceğiz?

Elektrikli araçların hayatımıza hızla girmesi ile birlikte, bu yeni konsepte alışmakta zorlananların sayısı oldukça fazla.

Bu aracı aldık ama nasıl şarj edeceğiz?

Bu soruya cevap vermeye başlarken en temelden başlayalım.

AC yani alternatif akım son kullanıcının evlerinde kullandığı elektrik akım türüdür.

Elektrikli araçların hepsinde AC elektrik akımını pile aktarmak için kullanılan bir konvertör(onboard charger) bulunur. Her araçta aynı olmamakla birlikte genellikle 22kw, 11kw, 7,4kw olmaktadır.

Örnek olarak Tesla Model Y onboard charger 11kw’ dır. Yani bu aracı 22KW bir AC şarj istasyonuna taksanız bile saatte 11kw şarjı piline doldurabilir. Aslında bizim 11kw dediğimiz 11kw/h, yani saatte 11kw demektir.

Aracınızın pil kapasitesi 50kw varsayalım, onboard charger ise 22kw olsun; bu durumda 22kw/h bir AC şarj istasyonu ile aracınızın pili, 0'dan %100'e yaklaşık 2,5 saatte dolacaktır.

Aracınızın pil kapasitesi 50kw varsayalım, onboard charger ise 11kw olsun; bu durumda 22kw/h bir AC şarj istasyonu ile aracınızın pili, 0'dan %100'e yaklaşık 4,5–5 saatte dolacaktır.

DC Şarj İstasyonlarında ise durum farklıdır; Aracınızı DC şarj istasyonuna bağladığınızda onboard charger’dan geçmez ve direk pile basılır. Her aracın bir DC şarj üst sınır değeri vardır. DC Şarj istasyonları 30kw’ dan başlar, 50, 80, 120 , 150 veya daha fazla olabilir.

Aracınızın pil kapasitesi 50kw diyelim, 50kw/h bir DC şarj istasyonu pilinizi 1 saate dolduracaktır. 120 kw bir DC şarj istasyonu ise yarım saatten daha kısa sürede pilinizi dolduracaktır.

Aracınızın DC şarj üst sınırı olabilir, ve DC şarj pahalı şarjdır. O yüzden şarj operatörlerinin tarifelerine dikkat etmelisiniz.

Hemen Ara WhatsApp